Pesten

Samen pesten de wereld uit helpen; dat is het doel van de voorstelling Survivors. Door middel van indringend peer-to-peer theater maken we het onderwerp pesten bespreekbaar. Met een voorstelling, lespakket én optionele docenten– en oudertraining om pesten tegen te gaan, geven we alle betrokken partijen handvatten.

 

 

De theatershow

In het theaterstuk maken we kennis met Suzan. Ze is nieuw op school en wordt al snel gepest. Het schooljaar ontaardt in een ware nachtmerrie voor Suzan. Klasgenoot Daan besluit een brief te schrijven naar de talkshow Survivors. De leerlingen veranderen tijdens die talkshow in een actief publiek. Daarmee maken we hen actief onderdeel van het probleem en de oplossing.

 

0d556b3a-be75-4756-8e62-ec40e1ca59fe

 

De nabespreking

Direct na de voorstelling gaat elke acteur mee naar een klas. In een kennis- en vaardigheidsles gaan zij aan de slag met oorzaken, rollen en oplossingen. In de les gaan we bezig met het verschil tussen pesten en plagen, de verschillende rollen in een pestsituatie en de verantwoordelijkheid van iedereen in de groep. Soms komen hier heftige verhalen uit voort. Leerlingen hebben dan ook altijd de mogelijkheid om (anoniem) contact te houden met één van de acteurs.

 

NIEUW: Lespakket
Een optreden van Switch maakt vaak veel los in de klas. Om het pestgedrag blijvend te ontmoedigen krijgt u vanaf dit seizoen een extra lespakket. In vijf kant-en-klare lessen gaat de mentor samen met de klas in op subthema’s van pesten. Door deze verdieping blijft de klas zich bewust van de gevolgen van pesten en hun eigen aandeel hierin.

 

De terugkomles

De acteur die bij Survivors voor de klas heeft gestaan, komt in het tweede deel van het schooljaar weer terug, om met de klas te kijken hoe het gaat. Nu gaan we een slag dieper en kijken we naar de sfeer in de klas. Want als de sfeer goed is, is er weinig reden om te pesten! Welk cijfer geef je de groepssfeer? Kan jij jezelf zijn in deze klas? Waar loop je tegenaan? Door deze vragen helpen we de leerlingen om te reflecteren en stappen te zetten om de sfeer te verbeteren. Tijdens deze les willen we alle leerlingen (opnieuw) bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor de groepssfeer. De terugkomles is apart te boeken nadat Survivors bij u op school is geweest.

 

Switch_Nieuwe indeling site_2016_banners_v2_Vraag optie aan